DISCLAIMER - © 2024
boeken
baby

Voordat je zwanger bent

Als je bezig bent met zwanger worden of hierover nadenkt, dan kun je samen met je partner naar het Kinderwensspreekuur komen. Het kinderwensspreekuur is opgezet door de kring van verloskundigen in Leiden en omgeving. 

Waarom moet ik naar een spreekuur voordat ik zwanger ben?
Het kinderwensspreekuur heeft als doel om je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te laten beginnen. De tijd vlak vóór je zwanger raakt en de eerste maanden van de zwangerschap hebben meer invloed dan lang is gedacht. De gezondheid van de aanstaande ouders heeft invloed op de zwangerschap en op de gezondheid van de baby.

Koppels die zich willen voorbereiden op het zwanger worden, krijgen voorlichting en informatie om zo gezond mogelijk zwanger te worden. Ook koppels die problemen hebben om zwanger te raken, kunnen op dit spreekuur terecht. Door uitleg over het functioneren van de vrouwelijke cyclus, goede eet-, leef- en gezondheidsadviezen, kunnen de kansen om zwanger te raken aanzienlijk vergroten.

Wat gebeurt er op het kinderwensspreekuur?
Op het kinderwensspreekuur krijg je adviezen over gezond zwanger worden van een speciaal opgeleide verloskundige of huisarts. Kom het liefst samen met je partner naar het spreekuur. Als de verloskundige of huisarts denkt dat er risico’s zijn, kunnen ze je op tijd verwijzen.
De verloskundige of huisarts bespreekt veel onderwerpen, zoals:

- zwanger worden
- gezonde voeding en voorkomen van infecties
- werk
- sporten
- ziektes die je hebt gehad
- inentingen
- eerdere zwangerschappen (ook abortussen en miskramen)
- welke medicijnen en vitamines je mag gebruiken
- eventuele psychische en/of seksuele problemen
- ziektes in de familie en aangeboren afwijkingen
- onderzoeken die je nu kunt laten doen
- onderzoeken in de zwangerschap

Ook komt de prenatale screening aan bod met alle dilemma's die daarbij om de hoek komen kijken. Wij ondersteunen je bij het maken van de juiste keuzes.

Hoe kan ik me voorbereiden op de afspraak?
Je kunt een vragenlijst invullen op www.zwangerwijzer.nl. Hierin worden vragen gesteld over de aanstaande moeder en aanstaande vader. De ingevulde vragenlijst kun je mailen naar info@vcdepoort.nl  Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken . De verloskundige of huisarts die je zult ontmoeten tijdens het spreekuur is dan voorbereid en kan  jouw specifiek e situatie bespreken.

Hoe maak ik een afspraak?
Het is heel gemakkelijk om een afspraak te maken voor een kinderwensconsult via Verloskundig Centrum de Poort in Leiden. Je kunt bellen van maandag tot vrijdag van 09:00 tot 16:00 op:
071-5657575.

Bovenstaande tekst is ook te vinden op de website van verloskundigcentrum de Poort, www.vcdepoort.nl
Je kunt ook kijken op de website www.zwangerstraks.nl