DISCLAIMER - © 2024
boeken
baby

Controles

In de zwangerschap zien wij je de eerste maanden elke maand, vanaf ongeveer  28 weken elke drie weken, dan om de twee en vanaf de 38e week komt u elke week voor controle.Als je voorbij de 41 weken komt, dan controleren wij je twee keer per week uit voorzorg.  Mochten er problemen zijn, dan kun je ook tussendoor gezien worden, na telefonisch overleg. In week 30 van je zwangerschap wordt nog een keer je ijzergehalte bepaald door middel van een vingerprikje. Verder worden er op indicatie onderzoeken gedaan zoals een glucosetest of extra echo’s. Indien je door ziekte echt niet naar de praktijk kunt komen, is het ook mogelijk om een consult aan huis te regelen. Neem hiervoor contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.

Week 8
Bij de eerste controle stellen wij je een hoop vragen over je gezondheid, je vorige zwangerschappen, je werk en vanalles wat van belang is. Je krijgt informatie over de praktijk; de volgende controles;  echo’s en indien je dat wilt informatie over prenatale onderzoeken die je kunt laten doen (zie ook onderzoeken voor meer informatie).
We informeren je over leefwijze, voeding en wat je in de eerste maanden zult moeten gaan regelen (zie ook leefregels en wat moet u regelen). Je krijgt de laboratorium formulieren en echoaanvraag mee.
Mocht je boven de 36 jaar zijn, dan zullen wij je informeren over de mogelijkheden voor prenatale diagnostiek. Dit zijn onderzoeken die je kan laten doen om vast te stellen of je een hoger risico hebt op een kindje met syndroom van Down of waarmee je zelfs kunt laten vaststellen of je kind syndroom van Down heeft. Dit doet men door middel van een combinatietest of een vlokkentest, dan wel vruchtwaterpunctie. De eerste echo is tussen week 10 en 12

Week 12
Dit is je tweede controle. Meestal kunnen we je nu het hartje laten horen. De uitslagen van bloed- en combinatietest zullen met je worden besproken. Zodra we ook de uitslag van de echo hebben, kunnen we een zwangerschapsverklaring voor je uitschrijven.

Week 12 tot de bevalling
Bij elke controle controleren we je bloeddruk, de groei van je baarmoeder en daarmee dus ook van je kindje. We bespreken eventuele klachten en oplossingen. Na de 28e week kunnen we ook de ligging bepalen van je kindje.We geven je informatie tijdens de controles die op dat moment relevant is.

Week 20
Je mag nu voor een uitgebreide echo, de zogeheten structurele echo. Hierbij gaat men op de echo zeer gericht op zoek naar afwijkingen in skelet, organen, groei, placenta en mogelijke kentekenen van bepaalde syndromen. Bij deze controle zullen we met je ook bespreken waar je wilt bevallen, hoe je wilt bevallen, en wat voor voeding je aan je kindje wilt gaat geven.

Week 35
Je krijgt van ons te horen wat je allemaal klaar moet hebben voor de bevalling, wanneer je moet bellen. Ook kan he zijn dat er nog zaken zijn waar je je nog zorgen over maakt , Of misschien heb je bepaalde wensen met betrekking tot je bevalling die je met ons door wilt nemen. Dit is de tijd om dat soort zaken te bespreken.

Week 41
In deze week zullen wij met je bespreken wat we deze week gaan doen. Het maximum aantal weken dat je door mag lopen in de zwangerschap is 42 weken, daarna word je doorverwezen naar de gynaecoloog. Meestal wordt er met 41 weken een hartfilmpje en echo in het ziekenhuis gemaakt. Daarnaast zien wij je deze week ongeveer elke twee dagen.