DISCLAIMER - © 2021
boeken
baby

Echo’s

Iedereen mag een echo laten maken in de zwangerschap. Het is van je situatie afhankelijk voor welke echo's je in aanmerking komt.

Er zijn vier soorten echo’s.

De termijnecho (rond 10-12 weken)
Deze echo wordt bij iedereen gedaan, mits ze zich bijtijds opgeven. Dit is een echo in het eerste trimester van je zwangerschap, waarbij de grootte van jullie kindje wordt bepaald en de daarbij behorende uitgerekende datum. Dit is een standaard echo tijdens de zwangerschap.

De nekplooimeting (bij 10-13 weken)
Dit is een echo waar je voor kunt kiezen. Het betreft hier een gespecialiseerde echo, waarbij men naar de dikte van de nekplooi van je kindje kijkt. Een ernstig verdikte nekplooi kan wijzen op een kindje met het syndroom van Down, syndroom van Patau of Edwards of een ernstige hartafwijking. Dit onderzoek wordt meestal in combinatie met een bloedtest gedaan, de zogenaamde combinatietest. De uitkomst van dit onderzoek geeft een kansberekening. Als je meer wilt lezen, ga dan naar www.nvog.nl . Onder de knop voorlichting/verloskunde vind je de digitale brochure “Echoscopie tijdens de zwangerschap.” Wanneer je voor dit onderzoek in aanmerking wilt komen, dan kun je dit doorgeven bij de eerste controle. ( zie ook onderzoeken)


De 20 weken echo
Dit is een standaardecho, waarbij bij een zwangerschapsduur van 20 weken een echo gemaakt wordt, waarbij er uitgebreid naar het kindje gekeken wordt. Er wordt o.a. gekeken of hersenen, hartkamers, wervelkolom, maag, nieren, blaas en ledematen van het kind normaal aangelegd zijn. Dit is niet hetzelfde als een screeningsecho. Niet alle verzekeraars vergoeden deze echo. Neem even contact op met je verzekeraar, of je voor deze kosten verzekerd bent. ( zie ook onderzoeken)

De screeningsecho (rond 20 weken)
Dit is een echo waarvoor je in aanmerking komt wanneer jijzelf, je partner, een broer of zus of een van je ouders een erfelijke aandoening heeft. Bij deze echo wordt in detail gezocht naar zichtbare erfelijke afwijkingen. Deze echo wordt altijd vergoed door je verzekeraar. Er is namelijk een medische reden voor deze echo.(zie ook onderzoeken)

De 30 of 35 weken echo
Er is op dit moment (2012) een hoop te doen over de standaard echo bij 30 weken. De KNOV
( koninklijke Nederlandse organisatie van verloskundigen) heeft hier nog geen standpunt over ingenomen. Waarschijnlijk zal het in 2012-2013 doorgang vinden, zodra men heeft bepaald waar men dan met name op gaat controleren. Groei, ligging, afwijkingen? Tot er een akkoord wordt gegeven wordt deze echo niet vergoed door de ziekenfondsen.

Er zijn vele redenen om een echo te maken, zoals het controleren van de groei, de ligging van het kindje en overtijd raken . Mochten wij het noodzakelijk vinden, dan wordt er vanzelfsprekend een echo geregeld. Meestal maken wij deze afspraak voor je.

Echocentra
De echo’s kun je laten maken in speciale echocentra of in de ziekenhuizen. Bij de eerste controle krijg je hierover informatie.

De reden dat er in de praktijk geen echo’s worden gemaakt, is dat er een speciaal echocentrum is opgericht in Leiden voor en door verloskundigen. Alle verloskundigen in de Bollenstreek maken hier gebruik van. Of een verloskundige een eigen echo apparaat heeft of niet, zou geen verschil moeten maken. Uw verzekering vergoed een bepaald aantal echo’s en die zult u ook krijgen. In geval van problemen bellen wij voor u een echocentrum om liefst diezelfde dag nog een echo voor u te regelen.

Wij werken voor de echo’s samen met:

De Poort echo centrum
Rijnsburgerweg 10
2333 AA  Leiden
Telefoon: 071-5657575                                                                                                         Poortgebouw zuid, begane grond
www.vcdepoort.nl

Spaarne ziekenhuis Locatie Hoofddorp
Spaarnepoort 1
2134 TM  Hoofddorp
Telefoon: 023-8907540

Spaarne ziekenhuis lokatie heemstede                                                                                     Händellaan 2 a  Heemstede
023-890 8900 


Verloskundigenpraktijk Haarlemmermeer
Gezondheidscentrum De Pionier
Hugo de Vriesstraat 21
2152 CT  Nieuw Vennep