DISCLAIMER - © 2024
boeken
baby

De eerste controle

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je zonder verwijzing van de huisarts contact met ons opnemen voor informatie en het maken van de eerste afspraak. Deze zal plaatsvinden rond de 8e week, zodat er voldoende tijd is voor het regelen van echo’s en eventuele onderzoeken. De eerste controle duurt ongeveer 45 minuten tot een uur.

In dit eerste gesprek krijg je vragen over je eigen gezondheid, de gezondheid van je partner en die van je familie. Je bloeddruk, je gewicht en de groei van je buik wordt gecontroleerd. Aan de hand van je gegevens wordt tevens de uitgerekende datum van de bevalling berekend. Je krijgt informatie over de praktijk, bepaalde leefregels tijdens je zwangerschap en je kunt  al je vragen stellen. Na deze controle moet je naar het laboratorium om éénmalig bloed te laten prikken. De formulieren voor het bloedprikken krijg je bij de eerste controle mee. De vervolgafspraak vindt plaats rond de 12e week, omdat het dan bij de meeste zwangeren mogelijk is het hartje van de baby te horen.We geven je informatie over de mogelijkheden van prenataal onderzoek en de echo's die er gemaakt zullen worden.

Als je dat prettig vindt, kun je hier klikken om het formulier met vragen voor de eerste controle te bekijken.

Zo kun je alvast een idee krijgen van de dingen die besproken zullen worden. Je kunt dit formulier alvast thuis invullen en meenemen wanneer je voor de eerste controle komt. Ook kun je dit formulier gebruiken als handleiding om eventuele medische aandoeningen in je  familie na te vragen.