DISCLAIMER - © 2024
boeken
baby

Poliklinische bevalling

In Nederland kun je zelf kiezen, waar je wilt bevallen: thuis of poliklinisch in een van de plaatselijke ziekenhuizen. Bij een polikinische bevalling “huur” je als het ware een verloskamer in het ziekenhuis. Je bevalt bij je eigen verloskundige. In geval van medische problemen word je doorverwezen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis van je keuze.

Als je kiest voor een poliklinische bevalling, dan bel je ons als je weëen hebt en komen wij je eerst thuis controleren. We controleren de ligging van de baby, luisteren naar de harttonen, beoordelen de kracht van de weëen, doen inwendig onderzoek om de ontsluiting te beoordelen. Aan het begin van de ontsluitingsfase geven wij je instructies over het opvangen van de weeën en wat je verder kunt verwachten. We bepalen samen wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, vaak is dit tussen de 4 en de 7 cm. Dit is afhankelijk van het tijdstip, of het je eerste kind is en in welk tempo je ontsluit.

Wanneer het tijd  is om naar het ziekenhuis te gaan, zal de verloskundige het ziekenhuis bellen.
Wij streven ernaar dat we samen naar het ziekenhuis gaan. Dit heeft als voordeel dat je onderweg  vergezeld wordt door iemand die kan ingrijpen, mochten zich problemen voordoen. Het is wel eens noodzakelijk om uit te wijken naar een ander ziekenhuis, wanneer het ziekenhuis van jullie keuze vol is.

Het is de bedoeling dat je met eigen vervoer naar het ziekenhuis gaat. Als de bevalling ongecompliceerd verloopt, mag je na een aantal uren weer naar huis, mits er kraamzorg aanwezig is en het niet later is dan 20.00 uur. Voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie geldt vaak een eigen bijdrage . Wij raden aan dit bij de zorgverzekering na te vragen. Voor een ziekenhuisbevalling is het noodzakelijk je alvast in te laten schrijven. Dit scheelt een hoop administratieve rompslomp wanneer je naar het ziekenhuis gaat, vooral ’s nachts.

Wij werken met zowel het Spaarne ziekenhuis als het Diaconessenhuis samen. Bij beide ziekenhuizen nemen wij deel aan het overleg met gynaecologen en verlosafdeling. Zowel in het Spaarne ziekenhuis als in het Diaconessenhuis worden rondleidingen gegeven, zodat je kunt gaan kijken of het een plek is waar je zou willen bevallen. Mocht je in een ander ziekenhuis willen bevallen, overleg dan met ons. Soms is het na overleg wel mogelijk of in andere gevallen zullen wij kijken of wij iets voor je kunnen regelen in het desbetreffende ziekenhuis.

In het Spaarne ziekenhuis is sinds kort het verloskundig bevalcentrum De nieuwe meren geopend. Dit is een speciale afdeling, gerund door verloskundigen en bemand door kraamverzorgsters. Alleen voor een bevalling met een medische indicatie ga je nog naar de verloskamers van het ziekenhuis zelf. Je kunt je hier ook voor een rondleiding aanmelden.

Dit gaat via email; voorlichtingsavond@bevalcentrum.nl

  

Ziekenhuizen in de regio
Diaconessenhuis Leiden
Telefoon: 071-5178178
Houtlaan 55
2334 CK Leiden
www.diaconessenhuis.nl

Spaarne ziekenhuis Hoofddorp
Telefoon: 023-8908900
Spaarnepoort 1 
2134 TM Hoofddorp

LUMC Leiden 
Telefoon: 071-5269111
Albinusdreef 2 
2333 ZA Leiden
www.lumc.nl

Rijnland ziekenhuis Leiderdorp
Telefoon: 071-5828282
Simon Smitweg 1 
2353 GA Leiderdorp
www.rijnland.ziekenhuis.nl